» românii, mărcile şi publicitatea

TENDINŢE ÎN REDEFINIREA VALORILOR (Mai 2013)

Românii s-au solidarizat în susţinerea economiei autohtone, 91,2% dintre respondenţi declarând că achizitionează produse româneşti ori de câte ori au posibilitatea, iar 47.1% au o atitudine mai puţin favorabilă despre mărcile/ produsele globale. Dacă la începuturile economiei de piaţă românii valorizau cu preponderenţă tot ce venea din vest, de la produse/ servicii la comportamente şi atitudini, după aproape un sfert de secol de tranziţie bâjbâitoare, românii încep să preţuiască din nou tot ce este local şi naţional. Prin urmare atributul “internaţional” încetează a mai reprezenta cheia succesului unei mărci.

Mai mult, impactul publicităţii asupra comportamentului de cumpărare a atins nivelul cel mai scăzut posibil, pe de o parte din cauza diversificării canalelor de comunicare şi saturaţiei consumatorului, iar pe de altă parte, din cauza calităţii tot mai slabe a producţiei publicitare care nu valorifică elemente cu puternică atracţie la public cum ar fi umorul, util în special într-o situaţie tulbure din punct de vedere economic ca cea pe care o traversăm şi care ar putea fi depaşită mai uşor prin relaxare şi tradiţionalul “haz de necaz”.
surse de informare
Aceste remarci au la bază studiul realizat de Novel Research “Tendinţe în Redefinirea Valorilor” care este confirmat de un studiu Havas Media realizat în 23 de ţări în rândul a 134,000 de consumatori şi preluat pe data de 5 iunie 2013 de prestigiosul Financial Times: “Consumers don’t care about most brands. Brand owners have never been less sure of ad spending returns.”.