» România-Ucraina

cum stăm la capitolul activităţii fizice

Din ciclul ce mai fac vecinii noştri şi ce am mai putea învăţa de la ei, ne-am oprit de această dată la Ucraina.
Cu vecinul nostru de la nord, nu am avut de-a lungul timpului foarte multe de împărţit. Nu este cazul să ne comparăm ca mărime a populaţiei, a suprafeţei, a orientărilor politice sau a direcţiei de evoluţie a ţării, aşa că ne-am hotărât să facem o comparaţie pe un domeniu universal valabil – practicarea activităţilor fizice.
O întrebare simplă adresată pe câte un eşantion reprezentativ pentru România şi Ucraina, în Noiembrie 2013: “În medie, câte ore pe săptămână practicaţi activităţi fizice de relaxare?”

activitati fizice - Romania vs. Ucraina

În medie un român alocă 2 ore si 24 de minute activităţii fizice de relaxare, în timp ce un ucrainean alocă 3 ore şi 3 minute!

În primul rând putem spune că procentul românilor care nu practică activităţi fizice de relaxare (23.0%) este mai mare cu 5.4 pp faţă de ucrainieni.
Analiza în rândul practicanţilor de activităţi sportive arată că procentul cel mai mare de români alocă între 1 şi 2 ore activităţii fizice de relaxare, în timp ce în Ucraina cel mai mare procent este întregistrat pentru 3-4 ore.

Din punct de vedere al sportului de performanţă, Ucraina a reuşit la ultimele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice să obţină un număr substanţial mai mare de medalii comparativ cu Romania, cu toate că la Sydney, în anul 2000, România obţinea 26 de medalii în timp ce Ucraina reuşea să obţină cu 3 mai puţin.

Nu trebuie să uităm că în 2012 Ucraina, alături de Polonia, a fost unul din organizatorii Campionatului European de Fotbal, un efort răsplătit atât din punct de vedere al recunoaşterii internaţionale ca destinaţie turistică, dar şi din punct de vedere al practicării sportului.