sau încă o posibilă explicaţie despre “ce-i mână în luptă pe orăşenii care scandează împotriva exploatării de la Roşia Montană”.
Cunoscut din cele mai vechi timpuri şi chiar divinizat de multe popoare antice, aurul a fost şi va rămâne, în principal, un instrument de schimburi comerciale aşa cum a fost consacrat încă din perioada homeriană. Mai mult, de la incaşi, la azteci, egipteni, indieni sau greci mai toţi au încercat să-l lege de diferite simboluri divine astfel încât asocierea pământeanului cu aurul să-i ofere primului ceva din virtuţile divinităţilor respective, drept pentru care oamenii au răscolit pământul în cautarea metalului preţios mii de ani înainte de Hristos.
Ajungând în timpurile noastre, de mai bine de 3 săptămâni zeci de mii de orăşeni din România ies pe străzi să se opună exploatării aurului de la Roşia Montană. Dincolo de frica de cianură, unul dintre argumentele aduse de protestatari şi de cei care se împotrivesc proiectului, deşi nu foarte des menţionat, dar care exprimă în realitate gândirea subconştientă a majorităţii acestora, merită reţinut: “Să-l lăsăm acolo, să-l exploateze urmaşii noştri; să lăsăm şi ceva de preţ urmaşilor noştri pe lângă datoria uriasă”, cu alte cuvinte Roşia Montană reprezintă comoara noastră, a poporului român.
Această explicaţie este susţinută şi de cel mai recent studiu despre acţiune şi educaţie financiară, realizat de Novel Research la cererea Provident Financial, care ne arată că jumatate dintre românii rezidenţi în mediul urban, cu vârste cuprinse între 20-64 ani, consideră că cea mai bună soluţie de investire o reprezintă “aurul şi argintul”.
Un alt aspect relevat de acest studiu şi care merită atenţie este că circa 47% dintre respondenţi consideră, la 2 ani de la prăbuşirea pieţei imobiliare şi încă nerevenirea ei, că investiţiile în imobiliare sunt cea mai bună soluţie. Şi acest insight îşi are explicaţia în modul românului de a se raporta la bunuri şi proprietăţi. Suntem o ţară de proprietari (circa 90%), iar legatura românului cu pământul este una mitică.
Nu în ultimul rând, aproape acelaşi procent, 46,7% consideră că cea mai bună investiţie este reprezentată de “propria afacere”. Dar mai multe despre antreprenoriat …vor urma!