National Happiness
Portrete de fericire și bunăstare în România
Noiembrie 2012
“Cum să câștigi, cum să păstrezi, cum să recapeți fericirea este și a fost dintotdeauna pentru majoritatea oamenilor, motivul secret pentru tot ceea ce fac”.
Fiecare dintre noi are propria idee despre fericire și bunăstare. De accea obiectivul National Happiness este de a înțelege gradul de satisfactie și dinamica relației dintre nevoile populației și oferta societății.
Astfel, Gradul de Satisfacţie al nevoilor a fost evaluat pe 12 domenii, pe o scala de la 1 (extrem de nemulțumit) la 9 (extrem de mulțumit).
Graficul alăturat reprezintă procentul respondenților ce au acordat note de 7 (mulțumit), 8 (foarte mulțumit) si 9 (extrem de mulțumit).
Cu doar 13.8% din populație mulțumită de onestitatea și transparența administrației publice si 16.8% din populație mulțumită de Situația financiară, cele două domenii se diferențiază în mod semnificativ de toate celelalte domenii prin procentele extrem de mici.
Tot în zona ”roșie!, de nemulțumire se încadrează Mediul înconjurator (28.2%) și Munca (31.0%).
Încrederea este problema cea mai acută în ceea ce priveşte Administraţia publică: doar 7.9% din populație declară că are încredere în administrația publică locală şi 8.1% în administrația publică centrală.
La polul opus, vitalitatea şi afecțiunea Relațiilor personale reprezintă domeniul apreciat ca mulțumitor de procentul cel mai mare de populație – 51.7%.
Target-ul oricărui produs sau serviciu sunt oamenii care își doresc beneficiile produsului/serviciului respectiv sau, mai precis, scopul final pe care beneficiile îl facilitează este de a te bucura de sănătate, de mediul inconjurător, de artă și cultură, de a te simți confortabil financiar sau mai pe scurt de a fi fericit. O parte dintre ei au atins deja un nivel superior de fericire (”Împlinit și echilibrat”), o altă parte au făcut progrese în acest sens (”Carierist” sau ”Familist”) în timp ce o parte semnificativă este reprezentată de cei cu un grad de fericire scăzut (”Nevoiaș” sau ”În căutarea drumului”). Cu toate că sunt uniți de dorința comună de a fi fericiți, cele cinci categorii menționate anterior sunt extrem de diferite din multe puncte de vedere, ceea ce îi determină să rezoneze diferit dacă vorbim de un produs sau serviciu.
National Happiness este despre cum oamenii percep utilitatea, despre eficientizarea acțiunilor specifice, orientate către segmente de populație care au într-adevăr nevoie de ele, cu scopul de a crește nivelul general de bunăstare și fericire al populației.
”Nevoiaşi” – cuantifică 20.3% din populaţie şi sunt mai degrabă singuri/fără partener (necăsătorit/ divorţat/ separat/ văduv), cu venit mic pe gospodărie (mai puţin de 1400 RON), mărimea gospodăriei este mai mică de 3 persoane, cei mai mulţi având un singur membru în gospodărie. Ei sunt în mare parte angajaţi şi casnice, cu probabilitate mare de a întârzia plăţile către creditori şi când au bani în plus înclină să-i cheltuiască pe bunuri materiale;
- PUNCTE FORTE: –
- BARIERE: Relații personale, Sănătate, Timp liber, Comunitate
“În căutarea drumului” – cuantifică 20.3% din populaţie. Predominant feminin, la extremităţile targetului de vârstă, au venituri sub 1400 RON, cei mai mulţi nu sunt căsătoriţi, nu au job sau au un job “de nevoie”. Cu toate că situaţia profesională şi materială acţionează în detrimentul fericirii, activităţile educaţionale, de artă şi cultură, plus înclinaţia către socializare aduc o uşoară contrabalansare.
- PUNCTE FORTE: Acces la Educație, Artă și Cultură
- BARIERE: Muncă, bunăstare mentală, bunăstare materială
“Familist” este segmentul de mijloc din punct de vedere al indexului de fericire (54.7 pe scala de la 1 la 100) şi reprezintă 17.4% din populaţie. Predominant 35 – 44 ani, majoritatea căsătoriţi, au cea mai numeroasă familie şi cel mai probabil 2 sau mai mulţi copii, au o stare de sănătate bună, care le permite să îşi desfăşoare activităţile zilnice relativ uşor. Sunt predominant femei, care probabil se află în concediu de maternitate, poate într-o pauză mai lungă datorită recesiunii economice sau poate a fost alegerea lor să fie casnice. Sunt orientate către crearea unui mediu sănătos şi echilibrat pentru familie. Nivelul scăzut al venitului (sub 1400 RON) şi lipsa realizărilor profesionale (ce acţionează în detrimentul fericirii) sunt compensate de împlinirile pe plan familiar.
- PUNCTE FORTE: Timp liber, Sănătate
- BARIERE: Muncă, Acces la Educație, Artă și Cultură
“Carierist” – cel mai mic segment (13.7% din populaţie), are un nivel de fericire peste medie (61.5 pe scala de la 1 la 100) ce este bazat în principal pe realizările profesionale şi câştigul financiar. În contextul actual aceste lucruri le oferă statut, prestanţă şi identitate. Carierist este un segment predominant masculin, în grupa mijlocie de vârstă 35-44 ani, cu domiciliul în Bucureşti sau oraşe mari. Locul de muncă i-a ordonat şi familiarizat cu provocările. Din acest motiv, ei văd o mulţime de îmbunătăţiri ce trebuiesc realizate de către administraţia publică în ceea ce priveşte mediul înconjurător, cartierul sau vecinătatea, sistemul de sănătate sau educaţie. Au o doză de pesimism dată de factorii externi lor, ce sunt menţionati mai devreme.
- PUNCTE FORTE: Muncă, Bunăstare mentală
- BARIERE: Cartierul/localitatea, Calitatea mediului, Guvernare
”Împliniţi şi echilibraţi”, segmentul ce cuantifică 32.6% din target. Provin mai degrabă din oraşe mici, au o famile mai numeroasă decât media, copii, sunt angajati şi au venituri de peste 2000 RON. Locul de muncă este important din trei motive: material, al recunoaşterii profesionale şi al echilibrului cu timpul liber (familia şi prietenii sunt extrem de importanţi pentru ei).
Au învăţat să se bucure de orice moment şi să evite problemele – ceea ce le oferă echilibru şi stabilitate. Ştiu că încrederea este un ingredient de bază în viaţă, de aceea au învăţat să o cultive, să acorde încredere mediului de afaceri, vecinilor şi autorităţilor.
- PUNCTE FORTE: Bunăstare materială, Muncă, Guvernare, Bunăstare mentală
- BARIERE: –
___________________________________________________________________
National Happiness
este un proiect realizat de
Novel Research, Arsenoaiei&Matașel si Strategescu punct ro
cu sprijinul si consultanța
The Happiness Initiative and Personality and Well-Being Laboratory at San Francisco State University
Pentru raportul detaliat al National Happiness ne puteti contacta la [office at novelresearch punct ro]