» responsabilitate socială

TENDINŢE ÎN REDEFINIREA VALORILOR (Mai 2013)

După patru ani de recesiune economică au început să apară semnele stabilizării, cel puţin din punct de vedere al percepţiei consumatorilor asupra duratei recesiunii. În ultimul an apar din ce în ce mai multe ştiri care menţionează “creşteri” pe categoria x, pe segmentul y, etc. Conusmatorul român, după o lungă aşteptare în care a experimentat reduceri de buget sau de calitate, a început să îşi redefinească noile valori şi atitudini. În urma analizării evoluţiilor consumatorilor pe diverse pieţe şi industrii, am considerat 2013 momentul oportun pentru a realiza prezentul studiu.

În ce măsură sunteţi de acord cu următoarele afirmaţii:

Campaniile electorale din 2012 şi disputele pe tema implicării politicului în afaceri şi a afacerilor în politic au lăsat urme adânci în mintea consumatorului român. Dacă enumerăm doar disputele legate de aurul de la Roşia Montană sau gazele de şist, avem motivaţii suficiente pentru a explica graficul de mai sus.

Există o foarte mare discrepanţă între principiile la care consumtorii ţin şi după care se ghidează în viaţa de zi cu zi şi cele îmbrăţişate de mediului de afaceri, în condiţiile în care legile morale reprezintă reguli de purtare individuală în cadrul unei comunităţi şi consfinţesc totodată supravieţuirea comunităţii respective.

“Noi nu suntem ca ceilalţi” este o afirmaţie care necesită sustenabilitate. Un brand este imaginea produsului/serviciului în ochii consumatorului şi presupune în mod fundamental existenţa unei relaţii, relaţie care implică trei ingrediente cheie: încredere, credibilitate şi siguranţă.

76% din populația activă din mediul urban al României declară că evită companiile care nu au principii morale. Anul 2012 a devenit un punct de referinţă în ceea ce priveşte atitudinea românilor: raportarea românilor la sistemul politic s-a transferat spre mediul de afaceri, anume consumatorul român simte că poate reacţiona şi faţă de mediul de business prin alegerile pe care le face.

Orice companie/brand care se respectă trebuie să ofere imaginea clară a ceea ce este. În primul rând să facă trecerea de la o companie puternică la o companie ce vine în întâmpinarea nevoilor consumatorilor, să confirme şi să re-afirme valorile în care crede. Să se asigure că aceste valori sunt înţelese şi acceptate de consumator.