computer assisted telephone interviewing [CATI]

CATI (computer assisted telephone interviewing) sau interviurile telefonice sunt o soluție accesibilă disponibilă la scară largă în prezent dacă luăm în considerare incidența utilizării telefoniei mobile+fixe și costurile asociate convorbirilor telefonice.

Gradul ridicat de anonimitate apreciat de respondenți, concentrarea operatorilor de interviu într-un singur loc și numărul mic de operatori ce pot fi mai bine pregătiți (comparativ cu interviurile față în față) asigură un grad ridicat de acurateţe în obținerea răspunsurilor. Inteviurile realizate sunt înregistrate și pot fi ascultate în direct ceea ce oferă oportunitatea cercetătorului să observe și analizeze obiceiuri sau atitudini ale respondenţilor față de probleme controversate sau idei noi.

Interviurile telefonice (CATI) reprezintă un instrument important de culegere a datelor pentru studiile tactice, pentru feedback-uri rapide, pentru target-uri ”specializate”, ce presupune în general un chestionar unde poate fi nevoie de asistență din partea operatorului de interviu.

La Novel Research eficiența și acuratețea datelor sunt esențiale. Pentru a veni în întâmpinarea celor mai exigente cerinţe, am optat pentru o platforma web-based ce are la bază tehnologia VOIP (Voice Over IP) şi care oferă patru beneficii majore:

1. Deciziile pot fi acum luate mai rapid – a) prin utilizare tehnologiei de tip VOIP ce pemite extinderea instantă a numărului de staţii de intervievare, necondiționat de locația fizică; b) utilizarea unui sistem de auto dialing ce creşte eficiența de culegere a datelor cu până la 20%.
2. Acuratețea informațiilor este asigurată de un sistem de management și de monitorizare a apelurilor/ interviurilor ce permite a) monitorizarea live a fiecărui operator de interviu și b) înregistrarea tuturor convorbirilor realizate în cadrul proiectului.
3. CATI/CAWI mixed mode – Grupurile ţintă greu de atins, interviurile business to business au fost dintotdeauna o provocare pentru orice agenţie de cercetare. Nu şi pentru noi! Sistemul CATI Novel Research, oferă posibilitatea respondentului de a opta pentru completarea chestionarului în mod CAWI.
Integrarea informaţiilor culese prin diverse metode nu a fost niciodată atât de simplă ca acum.