» big data & market research

Să vorbim de big data şi market research

Big data este un subiect extrem de interesant ce începe să prindă contur şi în Europa. Cantităţi enorme de informaţie stocată, care înregistrează un ritm de creştere exponenţial şi care poate da “insight-uri” ce nu au fost posibile până în prezent, aşa am putea caracteriza pe scurt big data.

Întrebarea firească pentru industria de cercetare de piaţă este: Reprezintă big data un concurent ce va îngropa cercetarea de piaţă?
Un răspuns: Suntem încântaţi de big data, de avantajele pe care le aduce şi, bineînţeles, îi spunem un călduros “bine ai venit”!

Ce înseamnă big data?

Cum vedem noi big data în mediul online:

Ei bine, lucrurile sunt extrem de simple pentru că big data presupune o cantitate impresionantă de informaţii ce măsoară (comparativ cu market research) rezultatele acţiunilor pe care fiecare din noi le realizează.
De exemplu, în mediul online poate măsura obiceiurile de navigare pe internet – web site-uri vizitate, timpi petrecuţi pe diverse pagini, perioadele de timp în care accesăm internetul, subiecte de interes, etc. În cazul reţelelor sociale, putem spune că este ceva mai mult: status-uri, comentarii, fotografii, video-uri postate, vizualizate.
 Toate acestea presupun măsurarea unor obiceiuri, a unor acţiuni care explică cu siguranţă, într-o măsură mult mai mare ceea ce poate face cercetarea de piaţă. Trebuie menţionat, totuşi,  faptul că toate aceste elemente înfăţişează o imagine extrem de raţională a creierului uman. Big data folosită standalone, este mai degrabă o negare a bogăţiei de sentimente şi emoţii, ce au un rol determinant în identificarea acţiunilor şi obiceiurilor.

Rolul cercetării de piaţă

Cu siguranţă răspunsurile la întrebările “De ce?” sau “Ce anume a determinat?” vor rămâne aspectetele faţă de care big data nu va putea explica decât o mică parte din variaţie. Mai concret, rolul market research va rămâne acela de a crea cadru de referinţă în care se va realiza data mining pe baza big data, pe de o parte, şi de a asigura înţelegerea nevoilor şi motivaţiilor diferitelor obiceiuri şi atitudini pe care big data le furnizează, pe de altă parte.