» acurateţea datelor

Acurateţea datelor

Astăzi ne propunem să povestim despre acurateţe, despre factorii care pot influenţa calitatea datelor şi ce anume contează atunci când vorbim de acurateţe într-o cercetare CAWI.

Articolul “Dimensions of online survey data quality: What really matters?” prezentat în Septembrie 2012, în cadrul congresului Esomar de la Atlanta, analizează influenţa factorilor care pot afecta calitatea unei cercetări online.

Pe scurt, factorii cu impactul cel mai mare sunt “question design”, “speeding” şi “lying”.

QUESTIONS DESIGN

Designul întrebărilor reprezintă factorul cu cea mai mare importanţă în culegerea datelor, la o distanţă semnificativă faţă de celelalte două. “Reducerea dependenţei cercetătorilor faţă de întrebările tip grilă şi utilizarea abordărilor creative este recomadarea cheie pe care Jon Puleston şi Mitch Eggers o face pentru a îmbunătăţii calitatea datelor”.
De fapt acesta este şi principalul motiv pentru care noi am optat pentru implementarea platformei Qualtrics:

  • Să începem cu două exemple de top ale sistemului Qualtrics – hot spots şi heat map. Produse derivate din tehnologiile de eye tracking care adaugă o valoare incredibil de mare unei testări de concept sau comunicare.
  • apoi, un număr impresionant de variante de prezentare pentru fiecare tip de întrebare;
  • de asemenea, imagine de fundal ce poate fi adaptată pe specifcul chestionarului respectiv;
  • şi nu în ultimul rând, posibilitatea utilizări diferitelor tonuri de culoare – de exemplu nuanţe de albastru pentru asigurarea unui confort vizual persoanei intervievate, în cazul interviurilor lungi.

SPEEDING

Speeding-ul sau completarea “în fugă a chestionarului” este o realitate care există fară discuţie şi pe care am luat-o în calcul atunci cand am început construcţia comunităţii online. Speeding este un obicei pe care nu îl tolerăm, un obicei pe care sistemul de intervievare şi de managemnt al comunităţii îl identifică şi marchează în mod automat pentru a fi exclus din baza de date cu răspunsuri.

LYING

În marea majoritate a cazurilor, eludarea adevărului în răspunsuri este asociată, de obicei, cu întrebările despre obiceiuri cu incidenţă redusă (sub 20%).
Contracararea lipsei de adevăr în completarea răspunsurilor a fost dintotdeauna prioritatea principală pentru noi. In acest sens calitatea de membru al comunităţii noastre presupune completarea şi actualizarea continuă a profilului de mebru ce conţine peste 150 de indicatori, marea majoritate de măsurare a obiceiurilor cu incidenţă scăzută (exemplu: utilizatori de o anumită marcă de telefon).
Astfel, grupurile cu incidenţă scazută primesc invitaţie de participare specifică profilului.
Facilităţile Qualtrics ne oferă al doilea instrument de control, sub acest aspect, prin design-ul întrebărilor şi, nu în ultimul rând, prin contorizarea timpului de răspuns la întrebările prvind incidenţa de consum.

Sperăm că am reuşit să clarificăm o parte importantă din ceea ce înseamnă calitatea în sistem CAWI.